Çocuk Diş Tedavisi (Pedodonti)

ÇOCUK HASTALARDA KORYUYCU TEDAVİ VE ERKEN TEŞHİS

  • Çocuklarda ağız diş sağlığı ve fırçalama  eğitimi (Koruyucu diş hekimliği)verilmeli.
  • En kısa sürede fırçalama alışkanlığı kazandırılmalı.
  • Çocuk dişlerine topikal flour uygulamaları yapılmalı,
  • Süt dişlerine fissür örtücüleri uygulamaları,
  • Çeşitli apareylerle kötü alışkanlıkları önleme
  • Süt dişlerine dolgu ,çürüğün ilerlemiş durumlarında kanal tedavisi
  • Diş taşı ve diş temizliği uygulamaları
  • Erken süt diş kayıplarında yer tutucular yapılmalı.
  • Pedodonti aynı zamanda koru yucu ortodontik tedavinin temelidir.

Çocuk Diş Hekimleri, çocuğunuzun ağız ve diş sağlığı gelişimini kontrol edip kayıtlarını tutarak sağlıklı gelişmelerini sağlarlar. Çocuklar çok küçük yaşlarından itibaren (6 ay- 1 yaş ) diş hekimine götürülmelidir. Bu hem çocuğun bu ortamla tanışarak korkmadan gelebilmesini hem de ebeveynlerin çocuklarının diş sağlıklarını en üst seviyede tutmak için neler yapmaları gerektiğini öğrenmesini sağlar. Çocuklarda uygun beslenme, doğru diş fırçalama tekniklerinin uygulanması ve çürüklerin oluşmasını önlemeye yönelik bazı uygulamalar ile çürük gelişimini engellemek mümkündür.

Bunlardan birisi; " fissür örtücü " dediğimiz malzemedir. “fissürler” süt azı, daimi azı ve daimi küçük azı dişlerinin çiğneyici yüzeylerinde bulunan oluklardır ve çürükler genellikle bu oluklarda başlar. Fissür örtücüler ile olukların üzeri kapatılıp, o bölgeye bakterilerin sızması engellenerek çürük başlaması önlenir. Bu işlem, 6 yaşından itibaren çıkan daimi azı ve daimi küçükazı dişlerine de uygulanabilir.

cocuk-dis-hekimligi-pedodonti-2

Bir başka koruyucu uygulama ise flor uygulamasıdır. Bu yöntem dişlerin yapısını kuvvetlendirerek çürüğe karşı dayanıklılığını artırır.  Flor hem yüzeysel hem de sistemik şekilde uygulanabilir. Yüzeyel flor uygulamaları diş hekiminin klinikte periyodik olarak uyguladığı bir yöntemdir. Sistemik flor uygulamaları ise flor tabletler sayesinde gerçekleşir. Diş hekiminiz yaşadığınız bölgenin su-flor oranına göre flor tabletleri size reçete eder. Flor dişlerin gelişim süresince yapılarına katılarak daha dirençli olmalarını sağlar. Eğer çocuğunuzun dişlerinde çürük varsa da bu çürükler mutlaka tedavi ettirilmelidir. Enfeksiyon alttan gelecek olan daimi dişe zarar verebilir.

Ayrıca tedavi edilmezse ilerleyerek yaygın iltihaplara sebep olabilirler. Sonuçta dişin erkenden çekilmesine sebep olur. Eğer zamanından önce süt dişi kaybı meydana gelmişse mutlaka diş hekiminize başvurup yer tutucu yaptırmalısınız. Erken süt dişi kaybı oluşan boşluğun, olması gereken diş tarafından değil de, yan dişler tarafından kayarak kapanmasına yol açar. Bunun sonucunda çene ve yüz gelişimi bozulur, sürekli dişler geç veya çapraşık sürebilir.

Diş hekimimiz, çocuğunuzun ağzına uygun bir yer tutucu yaparak sürmesi gereken diş sürene kadar o boşluğu koruyacaktır. Çocukların dişleri her zaman çürük nedeniyle zarar görmez. Yaşlarıgereği oldukça harekletli olan çocuklar oyun oynarken, spor yaparken, bisiklete binerken ya da koşarken düşebilir ve dişleri sarsıntıya uğrayabilir. Sarsıntıya  uğrayan dişler genellikle ön dişlerdir ve tedavi edilmezlerse estetik problemlere buna bağlı olarak da çocuğun içine kapanmasına  sebep olabilirler. Kaza sonrası diş kırılmışsa kırık parça mutlaka bulunmalı ve vakit kaybetmeden diş hekimine gidilmelidir. Eğer diş yerinden tamamen çıkmışsa; köküne çok fazla dokunmamaya çalışılarak yerine yerleştirilmeye çalışılmalıdır. Eğer yerleştirilemiyorsa süt, serum fizyolojik ya da çocuğun kendi tükürüğü içine saklanarak diş hekimine gidilmelidir. Diş hekimine gidiş süresi ne kadar kısa olursa tedavi şansı da o kadar yüksek olur.

Çocuklarınız küçük yaşlarda kazandıkları diş fırçalama alışkanlığı ve diş hekimlerinin uyguladığı koruyucu tedavilerle sağlıklı ve güzel dişlere sahip olabilirler. Bunu sağlamak ise sizin elinizde...

cocuk-dis-hekimligi-pedodonti-3

Çocuğumun dişlerini ilk ne zaman fırçalatmaya başlamalıyım?

1,5-2 yaşlarına geldiğinde küçük bir fırça yardımıyla anne- baba kontrolünde çocuğa diş fırçalama alışkanlığı kazandırılmalıdır. Ayrıca bebeğinizin ilk dişleri çıkar çıkmaz her öğünden sonra dişlerini gazlı bez veya bir tülbent ile silmelisiniz.

Bebekler diş çıkartırken oluşan sorunları nasıl giderebiliriz?

Diş çıkartma sırasında oluşan rahatsızlıklar oldukça doğal bir süreçtir. Bebeğin bunu en hafif şekilde atlatması için; dişetlerini güne 2-3 kez gazlı bezle silinebilir, diş kaşıyıcıları kullanılabilir. Bunlar yeterli olmazsa diş hekiminin kontrolünde pomad veya jeller kullanılabilir.

Çocukların diş macununu yutmasının bir zararı var mıdır?

Küçük çocuklar genellikle diş macunlarının tatlarını beğendikleri için yutabilirler. Yetişkinler için hazırlanan diş macunun içerisindeki flor; macun fazla miktarda yutulduğunda zararlı olabilir. Bunun için 0?5 yaş arasındaki çocuklar için üretilen florsuz diş macunları 5?12 yaş arası çocuklar için ise flor oranı azaltılmış çocuk macunları kullanılmalıdır.

Çocukların parmak emme alışkanlığının olması dişlerine zarar verir mi?

Çocukların bebeklik çağlarında parmaklarını emmeleri oldukça doğal bir davranıştır fakat büyüdükçe bu davranışı devam ettirmesi dişlerinde çapraşıklığa sebep olabilir. Çocuğunuz bu alışkanlıktan kurtulamıyorsa diş hekiminin yapacağı aygıtlarla engellenebilir.

Biberonun çürüğünü nasıl engelleyebiliriz?

Çocuğunuza yatarken verdiğiniz biberonun içerisinde talı bir gıda olmamalı. Eğer biberonsuz yatamıyorsa sadece su verebilirsiniz.Biberon Çürüğü dediğimiz çocukların tüm dişlerini etkileyen yaygın çürüklerle çoçuğunuz tüm süt dişlerini erken kaybedebilir.Bu da çocuğunuzun büyüme ve gelişimi esnasında ileride çok büyük problemlerle karşılşamasına sebep olacaktır.

Çocukların diş hekiminden korkmasını önlemek için ne yapılmalı?

Unutmayın ki diş hekimine hiç gitmemiş bir çocuk çevresinden duyduklarıyla bu korkuyu oluşturur. Ailesi olarak siz ona diş hekiminin korkulacak biri olmadığını anlatmalısınız. Diş hekimi randvularını eğlenceli bir deneyim olarak gösterebilirsiniz. Eğer sizin korkularınız varsa bunları çocuğunuzun yanında anlatmamalısınız. Ayrıca hiç canın yanmayacak, iğne yapılamayacak gibi telkinler daha çok korkmasına sebep olacaktır.

cocuk-dis-hekimligi-pedodonti-4