Estetik Diş Hekimliği diş renkleşmeleri,dişetindeki pigmentasyonları, Gummy Smile dediğimiz gülme hattının yukarda olması ile ağız diş bölgesinin kötü görünümü, dişler üzerinde oluşan çeşitli defektler oyuklar,diş kırıkları ile çatlaklıklar, devital(ölü) dişlerdeki renkleşmeler, diestema dediğimiz dişler arasındaki anormal aralıklar, doğumsal olarak diş eksiklikleri, dişlerden kaynaklı asimetrik yüz profili yada farklı boyutlardaki kötü görünümlü dişlere estetik kazandıran son dönemlerde en hızlı gelişen Modern Kozmetik Diş Hekimliği dalıdır.
DİŞ AĞARTMA(Bleaching):
Dişlerdeki farklı renklenmelerden sonra yada koyu olan diş rengini iki üç tona kadar %35?lik hidrojen peroksit ve 600-700 nanometreye kadar olan laser ışın kaynağı kullanarak yapılan yöntemdir.
Gri ,kahverengi veya sararmış dişleri diş muayenehanelerinde yaklaşık 30 dakikalık bir uygulamayla diş rengi açılıyor...
Yaşa bağlı olarak sararmış koyulaşmış diş rengi bleaching yöntemiyle diş rengi birkaç ton açılabilir. İlaca bağlı olarak sararmış bazı dişleri, lekelenmiş yada dolgudan kaynaklı enkleşmeleri yine bu yöntemle renk açılır.
Bazı bireylerde kullanılan Hidrojen Peroksitten kaynaklı kısa süreli hassasiyet gelişebilir. Ancak topikal fluor uygulamasıyla kısa sürede geçmektedir.
Diş Hekimliğinin en ileri teknolojilerinden olan procera,cercon gibi metal desteksiz titanyum ve zirkonyum destekli kaplamalar, son yıllarda diş hekimlğinde ileri derecede yerini almıştır .Bunlar doğal diş görüntüsüne yakındırlar.
LAMİNA
Lamina veneer dediğimiz porselen yapraklar (yapay tırnaklar gibi) çapraşık ,güve yeniğine benzer mine üzerindeki çukurcuklar , mineye işlemiş renklenmiş dişler , kron boyu kısalmış dişler, aralıklı eğri yamuk dişler, çatlak dişler için güzel bir görünüm kazandırmak için laminalar yapılır.
Dişe minimum zararla maksimum estetik ve istenilen renk kazandırılır.Işık geçirgenliği olduğundan doğal diş gibi estetik görünürler.
Dişin Mine tabakasından yaklaşık 0,5-1mm kalınlığında bir tabaka kaldırılarak ve laboratuvarda hazırlanmış olan laminalar, özel yöntemlerle yapıştırılır. Sadece dişlerin ön yüzeyine yapıştırılan bu laminalar, çok ince oluşu ve metal içermediğinden ışığı geçirgen kılması, daha iyi bir görünüm kazandırır. Ayrıca lamina alt yapısında metal kullanılmadığı için diş etlerinde renkleşmeler asla görülmez. Bununla birlikte uzun dönemde laminalarda renk değişimi söz konusu değildir.
ZİRKONYA
Doğada zirkon olarak bulunur yakın zamanda diş hekimliğinin hizmetine de sunulmuştur. Görüntüsü doğal dişe yakın olduğundan metal destekli porselenlerdeki gibi bir görüntü vermezler. Daha doğal görünümlüdürler. Diş eti uyumları zirkonun renginden dolayı daha güzel görünürler. Diş etine herhangi bir renk yansıması yapmadıkları gibi herhangi bir diş eti reaksiyonuna neden olmazlar.